• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Down Sendromlu Çocuklarda Fonolojik Gelişim

Down Sendromlu Çocuklarda Fonolojik Gelişim
Down sendromlu çocuklar için konuşma ses gelişimindeki farklılıklar ilk sözcüğe geçişle başlamaktadır. Bundan önce normal yaşıtlarıyla bir fark görülmemektedir. Down sendromlu çocukların ünsüz hataları yanı sıra fonolojik işlemler benzer zihinsel düzeyde normal gelişen çocuklarınki gibi olmaktadır. Konuşma hataları okulöncesi ve daha büyük yaştaki Down sendromlu çocuklarda sıkça görülmektedir. Bunun yanı sıra Down sendromlu çocuklarda işitsel kısa süreli bellek güçlüğü bulunmaktadır ve sesbilgisel hataları nedeniyle konuşma anlaşılırlıkları düşüktür (Kürkçüoğlu, 2009). Bunun yanı sıra Down sendromlu çocukların büyük bir bölümü erken dönemden itibaren otitis media ve/veya orta kulak anomalilerinden dolayı işitme yönünden zarar görmektedirler. Otitis media geçirmiş olan normal yenidoğanlarla yapılan çalışmalar, otitis medianın bu çocukların dil ve konuşma gelişmelerini, dilöncesi dönemde dahi, olumsuz yönde etkilendiğini, zarar verdiğini göstermektedir (Stoel-Gammon, 1997). 

Stoel- Gammon, (1997), Down sendromlu çocukların, fonolojik edinimde normal gelişen çocuklarla şu dört istisna durum haricinde aynı paternlere sahip olduklarını ileri sürmektedir. 
1) Yavaş hızda ilerlemektedir.

2) Çok daha fazla çeşitlilik göstermektedir.

3) Kendine özgü ve atipik hata oranları yüksektir.

4) Konuşmanın bürünsel( suprasegmental) görünüş edinimleri farklıdır. Bu farklılık muhtemelen Down sendromlularda rapor edilen konuşmalarının anlaşılırlığının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. 

Kaynakça

Kürkçüoğlu, Ü. B., İletişim becerilerinin gelişimi, Batu E.S., (Ed.), 0-6 yaş arası Down  sendromlu çocuklar ve gelişimleri (1) içinde (263-266), Ankara. Kök yayıncılık, 2009

Stoel-Gammon, C., phonological development in down syndrome , Mental Reterdation and Developmental Disabilities Research Rewiews , 3: 300–306  (1997).